Løkkes Bogtrykkeri fortsat fra Adelgade

Hans Eriksens tuschtegning af trappen til trykkeriet i Korsbrødregården er et af de meget få billeder, der er bevaret fra Korsbrødregården. Der var nok for travlt til at tænke på historisk materiale udover selve bladene, som er bevaret på Lokalarkivet. Det er måske meget passende al den den stund lokalerne nu er kirkesal, for de var meget gamle og slidte, med en interessant kælder med rum til opbevaring af æg i 'vandglas'. Trykkeriet flyttede til Adelgade 1 for at få mere plads, men det var en særlig årsag til flytningen, at der var for høje decibeltal (støjniveau) i Mellemgade; nu kom der en ny og større maskine til trykning af bladene Nyborgbladet og Sydøstfyn, men der er desværre intet billede af den, hvor man kan se dens meget store tandhjul, hvor der en gang brækkede en tand, som blev repareret af Kaj Pedersen; det dunkede meget, når den store maskine kørte, ofte til klokken 2 om natten. Idag kan man ikke se, at der var butiksvindue i facaden til Korsbrødregården, det er nu afløst af to alindelige stuevinduer. Der var flere akcidens-maskiner i det første store rum i baghuset, og i det andet rum var der sætteri og ombrydning og en tysk Typograph-sættemaskine, som John Hansen først betjente, senere kom typograf Nielsen fra Nyborg Avis til på den sættemaskine og fortsatte med at sætte på den i Vestergade som sætterfaktor.
To fotos fra trappen i Korsbrødregården, nederst ses fra neden John Hansen, Holger, typograf Nielsen og Gerner Theil Nielsen, som senere blev udddannet videre på Den Grafiske Højskole. 5 af digtsamlingerne i mit forlag Fisker Nielsen & Løkkes Forlag, København, blev sat og trykt her i Adelgade. Her trykte vi også Nyborgs første Turistavis (gratis uddelt i 10.000 eksemplarer), som senere blev afløst af særlige magasiner med turiststof og annoncer. Vi lavede også kampagnen "Gammel Jul i Nyborg" sammen med Erhvervsrådet med et særligt logo, der blev brugt i forretningerne i flere år, og vi fortsatte selv med julemagasiner "Jul på Østfyn"; der var også stor folkelig interesse for 'Korsbrødrenissen', der kom frem i gavlen; nu hvor nisser er blevet forvist i kirken, er det nok heller ikke så passende i Danmarks ældste præstegård?
I Korsbrødregårdens trykkeri har jeg selv trykt denne tegneserie "DRØM" med linoleumssnit af mig i 1957, i ganske få eksemplarer.
6 digtsamlinger, begyndende med min debut "Lyttepost" i A4-format med mine linoelumssnit 1959 (omtalt i 'Hvdekorn' sammen med tre af mine nye digte og starten til Fisker-Nielsen & Løkkes Forlag, der udgav de andre viste småbøger 1961-62 i København), blev trykt af professionelle trykkere i Korsbrødregården; de var jo beregnet til boghandelen og blev meget godt modtaget, i nogle anmeldelser blev omslagene også rost specielt. De var for eksempel udstillet i vinduet hos Gads Boghandel på Strøget.
Kampagnen "Gammel Jul i Nyborg", hvor jeg havde tegnet et bladhoved i hollandsk-gotisk stil og en tegner logoet med en nisse på en karet, gik i flere år sammen med Erhvervsrådet; den blev for Nyborgbladets vedkommende fortsat med "Jul på Østfyn" allerede i Adelgade med dette bladhoved, dette magasin er fra Vestergade i 1967, trykt i rotation i fire farvers højtryksklicheer. Jeg har desværre ikke flere eksemplarer af Nyborg Turistavis, som jeg designede med tegninger af Nyborgmaleren Ruben Eskekilde, måske kan der findes et sidste eksemplar på Lokalarkivet i æsken med Løkkes Bogtrykkeri. Den første turistavis var signeret af borgmester Børge Jensen. Grafiker Svend Birkegaard tegnede logo til Nyborg Handelsstandsforening; det bruges endnu!
Butikkernes logo til kampagnen "Gammel Jul i Nyborg" var denne postrytter (jfr. Hotel Postgaarden i Nyborg) som blev brugt i flere år til jul.
I Nyborgbladets juletillæg var der underholdningslæsning og illustrationer af mange landskendte kunstnere, som her Des Asmussen til en novelle oversat fra czekisk.
Da Løkkes Bogtrykkeri i 1965 flyttede fra Korsbrødregården i Adelgade til Vestergade, viste dette tillæg, hvordan en kæmperulle papir til rotationen foldes ud fra porten i Adelgade til de to bygninger "på hovedvejen". Tillægget er trykt i Vestergade.
Et opslag fra flyttetillæget viser den nye, moderne bagbygning i to etager sammen med det gamle forhus, hvor der var kontorer, redaktion og ekspedition. Nogle mente allerede i Adelgade, at der måske ikke kom nok kunder, når de skulle helt hen i Korsbrødregården, og det samme med Vestergade - ingen af delene kom til at passe.
Arkitekt Pfeiffer var konstruktør på det cementfundament adskilt fra det øvrige gulv, som rotationensmaskinen skulle stå på for at undgå skadelige vibrationer fra trafikken på vejen udenfor.
I Vestergade ligger maskindelene fra Roskilde Tidendes rotation pænt på gulvet efter flytningen til Nyborg.
Desværre kunne stålreolerne, som alle delene blev lagt op på, ikke holde til den store vægt, og det lignede et bombeangreb; men heldigvis tog ingen af delene nogen skade af uheldet, og maskinen kom til at køre upåklageligt.
Dette efterårsmagasin med Jugend-bladhovede er trykt i rotation i Vestergade 1966. Tegningen er min i tusch med et par røde blade i Teglværkskoven. Fra starten var der redaktionel tekst i Nyborgbladet, som det er vist foroven, men også megen anden tekst uden binding til annoncer, som referater fra møder, som redaktøren var inviteret til på linie med dagbladenes journalister, og før valg var der i min redaktørtid altid plads til indlæg fra alle partier uden betingelse om annoncer. Dette skal siges, fordi nogle tror, at gratis annonceaviser kun tog tekst i forbindelse med annoncer; sådan var det altså ikke i min tid som redaktør!. Jeg redigerede Nyborgbladet, Sydøstfyn, Sydfyns Avis, Nyborg Weekend, Magasinet Svendborg og Magasinet Ringe, i flere tilfælde sammen med grafiske tilrettelæggere og journalister. Derudover skrev og tegnede jeg selv til mit eget Distriktsbladenes Pressebureau med 10 månedlige abonnenter i andre dele af lande i et samlet læsertal på 200.000 ugentligt, hvilket sammen med Løkkes Blades ca. 100.000 bragte min læsertal op på 300.000 om ugen. Så det er en fejltagelse at tro på den udtalte eller uudtalte fordom, at der ikke var tekst i annoncebladene, i vort tilfælde var det forkert at tro på denne sladder lige fra starten i 1948. Man kan selv konstatere, hvordan det virkelig så ud, på Lokalhistorisk Arkiv i Nyborg, og Gudme samt Det Kgl. Bibliotek og Statsbiblioteket i Århus.
Midterside-opslag fra Efterårsmagasinet med illustrationer fra Victoriatidens England af et akvarium i træsnit og Salome-tegning af Aubrey Beardsley, omgivet af lokale annoncer sat i hånden af vore dygtige typografer, kunsthåndværk i hverdagen, mens teksten i brødsatsen er sat på maskine. Nu er denne håndsats blevet kunsthistorie og klassisk, idet den kun vil blive skabt i specielle og meget dyrere tilfælde.
Vintermagasin med foto af pressefotograf Knud Jacobsen fra Holckenhavnskoven ved Kajberg.
Midteropslag fra Vintermagasinet med mine tuschtegninger fra Vandløb og havet set fra bilen, omgivet annoncer i moderne stil, som giver god kontrast til tegningerne.
Foråsmagasin med min prikkede forsideillustration fra Volden i Nyborg med boldspillere, barnevogn og spadsernede under træerne.
Mit digt "Forårslandet" med illustrationer af græske guder.
Fortsættelsen af mit digt afsluttes med en afrikansk tegning.
Min arkitektur-artikel om en moderne by i eet hus med 10.000 beboere, ligesom Nyborg i eet hus!
3 digte jeg har oversat fra Lewis Carroll med mine egne tuschpen-tegninger.
Skonyheder af Gerda Pullen. Jeg har ikke noget imod gratis pressestof fra modejournalister, især ikke dette, som grafisk gør sig godt sammen med annoncen for sko.
Sommerfoto af Knud Jacobsen med måger på Storebælt tilsat lidt farve og min vignet af stranden nedenunder.
Mitr grafiske digt POP hvor valmuebladene er klippet ud efter valmuens former og omsat til gummesilhuetter, der blev klæbet på rotationens trykforme, direkte grafiks kunst på den store maskine.
Midteropslag fra sommermagasinet med min tekst om natur- og abstrakte former .
Gratis pressestof med klicheer om hattemode, uden forbindelse med annoncer. Hvis stoffet er godt nok, må det gerne være lavet af andre, selv om det kan virke som reklame for dem og det de viser. I dette som i andre tilfælde er det hele modebranchen, der promoveres, ogdet gavner også de lokale modebutikker.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.07 | 16:21

Om man kan være helt sikker på, at Albert Borgaard er født i Holbæk på Djursland, spørger du. Jo, det kan man, men famieskab er måske en anden sag.

...
15.07 | 09:29

Hej jeg ledte efter oplysninger om Albert Borgaard og havnede her. Jeg vil gerne vide hvordan man med sikkerhed kan sige at han er født i Holbæk Jylland.

...
04.11 | 13:29

www.anette-lind.dk og tlf.65325018

...
03.11 | 19:38

Hej jeg har arvet et kunstværk af Anette Lind og vil gerne have lidt info om værket. Er det muligt at få hendes tlf nr eller mail.
Mail
thea@leegaardhansen.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE